Pont Inca_ utopia o realitat? [gènesi] - Sa Garrovera
494
post-template-default,single,single-post,postid-494,single-format-standard,ecwd-theme-bridge,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Pont Inca_ utopia o realitat? [gènesi]

Fa poc vaig acabar el projecte de tema lliure al Taller F, el qual pròximament (no sé quan) presentaré com a Projecte Final de Carrera (PFC). Vaig prometre que explicaria el projecte així que és el que pretenc fer en aquest post. No obstant, per fer-ho és molt extens i per tant, intentaré dividir l’explicació en “blocs/posts” de manera de fer-ho més entenedor. Aquests seran [gènesi], [situació urbana], [sa garrovera] i [projecte]. Així doncs, començaré pel primer “bloc”, no sense abans comentar que aquests “blocs” s’han anat treballant durant el curs de manera paral·lela, però per fer-ho més entenedor ho explicaré per blocs.

Segons el meu punt de vista, un PFC ha de ser una declaració d’intencions, de motivacions personals i una conclusió de tot el que n’has après durant tota la carrera. Per altra banda, tenia clar que volia fer un projecte a la meva terra ( Mallorca) i arrel del projecte del Torrent Gros del quadrimestre passat va sorgir la possibilitat de desenvolupar un projecte a n’es Pont d’Inca. Òbviament aquest havia de ser un tema lliure i em vaig haver de buscar la vida per trobar emplaçament, fer-me l’enunciat i complir un programa.

Si alguna cosa he après durant aquests anys és que l’arquitectura i l’urbanisme han de respondre a les necessitats de la societat en aquell moment, han d’estar al servei de les persones i han de facilitar i millorar (d’alguna manera) la vida d’aquests. Els espais, han de ser bells i ben proporcionats alhora que funcionals i flexibles, per permetre la màxima configuració dels usuaris. Els usuaris, segons el meu punt de vista, són els que han d’acabar configurant l’arquitectura. Així doncs, l’arquitectura al servei de les persones i no com quelcom elitista (per això ja tenim a la política actual).

D’altra banda, em preocupa el nivell de salut (per dir-ho d’alguna manera) de la nostra societat. La poca participació ciutadana en els aspectes més quotidians i polítics és quelcom que em preocupa, tot i que darrerament sembla que hi ha alguna cosa que es mou. Podem veure canvis significatius en la societat agrícola o societat industrial posterior. Ara és moment de la societat del coneixement on a través de les noves tecnologies han canviat de manera radical les regles del joc. Serveixin d’exemple les movilitzacions “indignades”. Actualment, l’espai públic, podem entendre’l com un híbrid entre “espai real” i “espai virtual”, on l’un enriqueix l’altre. Alguns fins i tot apunten a “De la plaza al chat”. Així doncs i resumint, una de les preocupacions centrals del projecte és: Com des de l’Arquitectura i l’Urbanisme, a través de les Noves Tecnologies es pot arribar a una societat més participativa i col·lectiva?

Per altra banda, crec que educant i començant de base amb els joves s’assegurarà el futur participatiu i col·lectiu del dia de demà. Cal dotar als joves d’uns espai on poder relacionar-se, alhora que s’aprèn i es progressa en l’àmbit laboral, això si, sense oblidar la part d’oci. Així doncs, també és fonamental barrejar feina i estudi, cosa que ja es fa en iniciatives com citilab. L’esquema següent crec que sintetitza de manera bastant clara les idees explicades. Així doncs, els joves com a motor social del canvi.

Així doncs, el projecte intentarà, des de l’arquitectura i l’urbanisme i a traves de les TIC, aconseguir una societat més participativa i col·laborativa. Això, a través dels joves com a motor del canvi, per tant el projecte final acabarà sent un espai pensat per a joves. D’ aquí el nom de [Pont d’Inca_utopia o realitat?] ja que aquest projecte està a cavall entre ambdues coses…(to be continued)

No Comments

Post A Comment