[Descobrint paisatges]_ Formentor - Sa Garrovera
587
post-template-default,single,single-post,postid-587,single-format-standard,ecwd-theme-bridge,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

[Descobrint paisatges]_ Formentor

Croquis del la Península de Formentor. Elaboració Pròpia.

L’altre dia vaig tenir la oportunitat de visitar després de molt de temps i amb una nova perspectiva, Formentor. Aquesta és una Península d’uns 12 km de llargària i 3 d’amplària, a la part més septentrional de Mallorca. Pertany al municipi de Pollença, formada per l’extrem oriental de la Serra de Tramuntana (Avui en dia Patrimoni de la Humanitat), on apareixen una sèrie d’imbricacions disposades de SW a NE, que són tallades obliquament per la línea de la costa, donant lloc a una gran riquesa d’articulacions en les quals es combinen els caps, amb espadats espectaculars i entrants amb cales d’arena. Així doncs, el seu relleu és accidentat i dona una gran varietat de paisatges.

Esboç del far de Formentor. Elaboració pròpia.

En aquest indret s’hi troba el conegut Cap de Formentor, que segons Joan Coromines deriva del llatí Promontorium  “cap, en una costa”. Documentat com a Promontore (aprox. 1265) i a diferents cartes nàutiques de l’Escola de Cartografia Mallorquina. El far situat al esmentat cap fou projectat per l’enginyer Emili Pou i es començà a construir el 1860. La seva construcció fou molt costosa econòmicament a diferència d’altres fars, entre altres raons per les dificultats de transport dels materials i pel gran nombre de personal que hi va treballar.

Un altre indret molt interessant és la platja de Formentor, sent un dels llocs més idíl·lics de l’illa, amb aigües cristal·lines i una bellesa encisadora. Un dels factors que ha contribuït a això, és el seu famós hotel que en el decurs de dècades les més importants personalitats mundials s’han allotjat. També ha contribuït a la seva fama internacional el rodatge de diverses pel·lícules, la més famosa “Mort davall el sol” basada en la novel·la d’Agatha Christie, que buscaven impactar a l’espectador amb les meravelloses imatges de la platja de Formentor. A més, un dels seus punts característics és que és de les poques platges que té un “teló de fons” que aconsegueix que per moments sentis que estàs a un llac immens.

Esboç del paisatge de Formentor. Elaboració pròpia.

La península antigament formava part d’una possessió de la família del poeta Miquel Costa i Llobera, que va escriure  El Pi de Formentor  (1878). A més, posteriorment el pintor Joan Miró en feu un Gravat Aiguatinta. Podeu gaudir d’ambdós a la nova secció [Paisatge i Literatura].

Per acabar, us deixo un parell de vídeos tant del Cap de Formentor com de la Platja de Formentor perquè us en pugueu fer cinc cèntims. No obstant, als que no hi heu estat us recomano que ho feu quan abans millor.

Cap de Formentor:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=L9k9we_4AjI]

Platja de Formentor:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=OWzn46D0_Gw]

No Comments

Post A Comment