Espai buit o espai d'oportunitat? - Sa Garrovera
1112
post-template-default,single,single-post,postid-1112,single-format-standard,ecwd-theme-bridge,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Espai buit o espai d’oportunitat?

Com molts sabreu, fa temps que em sento atret per espais i/o edificis que han deixat de tenir un ús o una activitat, de manera que estan condemnats a quedar obsolets. No obstant, crec que els arquitectes, artistes i els mateixos veïns tenim molt a dir en aquests casos.

Crec que ens hauria de preocupar profundament donar un nou ús als espais, construïts o no, de tal manera que puguin ser emprats. La crisi ha deixat moltes edificacions fetes però sense habitar, solars buits precintats sense un ús i crec que des de l’arquitectura i l’enginy els hi hauriem de donar sortida. En molts casos, es pot entendre que simplement se li dona un valor afegit, donant-li un ús públic temporal. 

Espai Oportunitat (Faites vous une Place)

Us posaré un cas pràctic. Es tracta d’un projecte de Collective Etc, un exemple molt interessant que pretén donar sortida a un solar buit. Sota el lema “Faites vous une place” (Feu vosaltres una plaça), el projecte es recolza (i aquesta és la clau de l’arquitectura d’avui dia), sobre la participació veïnal. I és que els processos col·laboratius on s’implica els mateixos usuaris de l’espai públic proper és clau per l’èxit d’aquests espais.

Durant les sis setmanes de treballs, els autors van proposar un ampli ventall d’activitats a realitzar diariament, amb l’objectiu d’atraure i implicar a un públic el més ampli possible.  Podeu veure el vídeo i les imatges, crec que parlen per si soles.

[vimeo http://www.vimeo.com/27237847 w=500&h=400]

Pel que fa al projecte, planteja l’ adequació del terreny i l’organització de l’espai en terrasses entorn a un nucli enjardinat. El conjunt dibuixa la planta d’un futur edifici d’ habitatges, simulant les diverses estances d’aquestes. Sobre el mur mitgera, es pot apreciar la seva hipotètica secció.

Així doncs, crec que és clau seguir treballant en aquesta direcció, on l’espai públic es faci amb la col·laboració i implicació dels mateixos veïns, participant i treballant en els tallers i activitats que s’hi realitzen, per tal de fer l’espai públic pels i dels usuaris.

El dibuix

ELS ESPAIS

LES ACTIVITATS

Imatges extretes de la seva pròpia pàgina web:http://www.collectifetc.com/place-au-changement-chantier/

1Comment

Post A Comment